Monday, May 30, 2011

Ya Allah , jika aku jatuh hati

Ya Allah jika aku jatuh cinta ,
cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu ,
agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMu .

Ya Muhaimin jika aku jatuh hati ,
izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu agar tidak terjatuh aku dala jurang cinta nafsu .

Ya Rabbana jika aku jatuh hati ,
jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling daripada hatiMu .

Ya Rabbul Izzati jika aku rindu ,
rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu .

Ya Allah jika aku menikmati cinta kekasihMu ,
janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu .

Ya Allah jika aku jatuh hati pada kekasihMu ,
jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadamu .

Ya Allah jika Kau halalkan aku merindui kekasihMu ,
jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMu .

AMIN ...

ini adalah doaku yang ku inginkan , moga kita sama-sama berjaya di dunia dan di akhirat .
berjaya dalam mengharungi segala dugaan dan cabaran yang sememangnya menguji kekuatan iman
kerana tapak iman itulah yang menemukan cinta yang selama ini telah hilang .
semoga cinta yang dicari telah ditemui .
semoga Allah meletakkan kita di bawah payung rahmat kasihNya .
dan berharap cinta itu kekal abadi selamanya .
InsyaAllah ..

Saturday, May 28, 2011

hurm ...

hati aku da kosong . tade perasaan , marah , sedih , cinta , kasih , gembire , ketawe , sayang , semua dah hilang .

Tuesday, May 24, 2011

hanya ini yang aku mampu

thanx ibu sebab dapat terime dye , ikram rase dyelah sebaik-baik calon menantu yang ikram dapat bagi kat ibu , ikram tau , ibu jenis yang tak memilih tapi ikram da cube cari yang disukai oleh ibu , dye cantik ibu , dye peramah , dye pemurah , dye bertudung , sebab rambut tu mahkota bagi perempuan  dan ibu pernah cakap yang menantu keluarga kita mesti bertudung , ibu walaupun sekaran dye tak bertudung ikram akan nasihat dan berusaha agar dye bertudung atas sebab sendiri sebab sekarang neyh ikram hanya bakal suami dye , bukan suami , dye tak pakai baju yang tak siap means baju yang ketat2 , baju yang jarang2 , baju yang tebelah sane , terbelah sini , kulit dye mulus , kalau tak putih pun ibu tak kisahkan , sebab ikram nak ikram sorang je yang pandang dye cantik , kalau semua orang pandang dye cantik , 6t ikram jugak yang susah , sebab 6t semua orang nak kat dye , biarlah dye seorang yang sedang2 saje kan ibu , ibu tak kisahkan , cume ikram tahu , ibu nak yang pandai mengaji , pandai agame , sebab ibu ckp boley tolong ibu mase ibu tua 6t , ade  orang yang boley ajar ibu mengaji , tolong ajar ibu kitab2 agame , kalau nak harapkan ikram , ikram pun jahil ttg agame neyh , ikram tahu ibu da hantar ikram pegi mengaji ke sane ke mari , tapi ibu terlampau banyak sgt perkare2 lagha yang ikram da buat sampai terlupe dan was was ttg sesuatu perkare . bukan ikram tanak ajar , tapi diri ikram sendiri pun tunggang langgang , dan mengenai calon menantu ibu neyh , ikram da pilih sebab selain dari sebab2 yang kat atas td , ikram pilih sebab .... sebab ... sebab ...


dye kuat ibu , kuat means bukanlah pandai berlawan , pandai angkat berat, jaguh lumba lari , jaguh bina badan , jaguh lompat tinggi tapi dye kuat , sebab ikram rase dye mampu nak mengangkat ibu bile ibu sakit , mampu nak papah ibu bile ibu tak larat nak berjalan , mampu pimpin ibu bile bawa ibu berjalan , ikram rase ikram pilih dye bukan untuk kehidupan ikram sorang je , tapi untuk kebaikan ibu skalikan ?


mesti ibu tanye , nape tidak ikram sendiri yang mengangkat ibu bile ibu sakit ? mengape bukan ikram sendiri yang papah ibu bile ibu tak larat nak berjalan ? mengape bukan ikram sendiri yang pimpim ibu bile ibu berjalan ? ibu , bukan ikram taknak buat semua tu , tapi itulah impian ikram sebab nak membalas jase ibu walaupun ikram rase tidak cukup nak balas balik pengorbanan ibu , tapi apekan daye , ikram tak tau bile ajal ikram , ikram tak tau ape yang jadi ngan ikram di mase hadapan , so , ikram da memilih seorang bidadari dari syurga dunia untuk ibu da keluarga kita , biarlah orang nak kate pape ibu , kite jgn kisah , susah nak tutup mulut orang , kalau boley pun kene pakai harta benda , tapi kita tade semua tu nak tutup mulut mereka , so kite dengar jela ibu sampai kite tak boley mendengar atau pun mereka da tak boley bercakap .


ibu , kata2 neyh akan ikram ucapkan pade ibu , insyaallah dalam mase 8 tahun lagi ibu , sebab mase tu umur ikram da mencecah 28 tahun , dah tue rupenyer ikram neyh ibu , cume itu yang ikram harapkan , tapi kalau ikram tak dapat jumpe seseorang yang seperti ini , ibu pilihla untuk ikram ibu , sebab ikram tau , hanya ibu yang paham hati anaknyer , ceria ke , marah ke , sedih ke , kan ibu kan .


hanya inilah yang ikram mampu nak berikan kepade ibu , harta benda kita tak dapat pertahankan ibu , dengan adenyer calon menantu yang macam neyh , ikram harap ikram dapat jadi seorang anak yang soleh di mata dan di hati ibu , hanya itu yang ikram mampu .



menulis dikala sepi dikala sunyi , 
hanya ditemani hujan yang jatuh ke bumi ,
serta air mata keinsafan yang mengalir membasahi pipi ,
ikhlas dari anak mu yang hina dina ini .



yang benar anakmu ,
MUHAMMAD IKRAM BIN OTHMAN



nak tanye

it is really im a stalker n stalk u ? and if yes tell me , i wont do it again , eventhough im not stalk u because just wanna know ur condition.

Sunday, May 22, 2011

yeah , ari neyh aku kembali jadi ikram yang dulu

ramai yang tak tau an perangai aku mase dulu , aku tak macam skang , cume takyah la nak digembar gemburkan kat orang ramai , just wanna say yang rb pub and disco pernah jadi rumah pertame bg diriku , so disebabkan tension da ade beberape kejadian yang mengusutkan hidup aku , menjadikan hidupku tunggang langgang , membuat hatiku sakit , pedih , kecewa walaupun aku tahu dan sentiasa pikir positif ape yang dilakukan , but today and tonight , LANTAK lu orang nak pikir ape kerana AKU AKAN KEMBALI PADA KEHIDUPAN YANG LAMA , aku takkan jadi sebaik dulu , sesopan dulu , seramah dulu  ,serajin dulu , aku akan bertukar menjadi watak ANTAGONIS dalam kehidupanku sendiri , SEKIAN , jgn cube nak ubah :

" INI ADALAH DIRIKU YANG SEBENAR "

p/s : malam neyh malam untuk enjoy dan bersame "SYAITAN".

TAK PERLU SAYE RASE !

perlu ke kite ingat kat seseorang kalau dye pun tak ingat kat kite , lupe siape kite . tak perlukan , so sape2 yang tak ingat kat aku or tak ingat siape aku , jgn haraplah aku nak ingat kat ko ye , sorry to say la ea , n aku pun tak ingin nak ingat lagi sape ko n ape kaitannyer ko ngan aku , fullstop .


oke la , just nak tye an , ape yang korang buat kalau orang tu tak ingat ko , lupe ke , ape ke , whatever . sedih an , nak2 pulak kalau dari dulu da rapat , or korang memang kapel . tapi tapela , nak buat camne an , lupekan jela , but aku nak bgtau satu je , skang neyh aku memang tengah pikir NEGATIVE kepade sesiape yang berkaitan or tidak berkaitan yang lupe akan kewujudan aku , jangan nak pakse aku pikir POSITIVE , sebab aku dah pikir macam-macam yang buruk tentang diri korang .


sebab ape ? sebab aku dah puas gembirekan orang , dah puas sedih sendiri , so skang neyh , aku nak orang lain yang sedih n aku boley gembire sebab dah lame aku tak pernah gembire untuk mengembirekan hati orang lain . perasankan ? ikotla , mulut aku , janji aku tak ckp pape yang boley menyakitkan hati aku , kalau hati korang sakit , terase , LANTAK la , n u DESERVED it .

Friday, May 20, 2011

belajar bermain warna

da try gigit , memang takleh bukak


aku lagi cute dari durian neyh


amboi , panjang nyer *******


jagung oh jagung

Thursday, May 19, 2011

adikku bername ILHAM



MUHAMMAD ILHAM BIN OTHMAN

neyh la name adik aku yang no 2 , adhoi , mase dye tak lahir dulu akula yang bg name utk dye , cantikkan name tu , tapi , hahaha , ade tapi jugak , dye neyh masyaallah perangai  ,sgt pelik , dah la , GEMOK , ooopppssss , sorie . hee . oke skang neyh kite berbalik pade yang asal , dye neyh kalau orang tegur takleh nak terime langsung , pastu melawan lak , kalau abes kat situ tape gak , neyh tak , mulut dye "ngomel-ngomel" macam tak puas hati , hahaha , tu yang buat lagi sakit ati neyh , btol tak , tapi nak wat camne , da name pun adik , hiiissshh , kalau korang jadi aku ape yang dibuat ? make ur choice :
  1. senyap je sampai dye senyap ? (takkan senyap punyer slagi dye tak menang)
  2. blasah dye sampai dye tak melawan ? (aku slalu buat , hee , memangla tak melawan , dye adik)
  3. report kat ibu ? (slalu gak , sbb 6t ibu potong duit blanje skola , sehari blanje rm10 , giler ape)
  4. tarik balik penggunaan laptop ? (susah den do , dye da beli laptop tu , siap byr kat ibu 30 hinggit)
  5. tarik balik pelepasan nak tgk main futsal ? (da pandai g main futsal sendiri da naik teksi)
so skang mane pilihan yang betol , no 1 ka 2 ka 3 ka 4 ka 5 ka ? kalau aku la an , confirm-confirm yang no due tu , hee , nampak sket an kuasa veto ABANG LONG dye , hahaha . tak baik der wat camtu , ala rilek la , sbb dye neyh manje sket ngan arwah ayahanda , so kalau mintak mcm2 mesti dapat , jeles2 , n semenjak due menjak neyh , kalau dye nak mintak pape sorry ler tak dapat , KECUALI kene buat sesuatu utk abang dye neyh , sebagai contoh :

  1. kalau nak duit kene basuh motor dulu 
  2. nak ikot g main futsal kene bayarkan untuk abang dye , termasuk makan minum skali , (padahal duit tu aku gak bagi , duit basuh motor , hahaha)
  3. ntah , aku pun da tak ingat ngape , hee .
oke oke ade satu kisah neyh , mase tu aku baru jemput dye dari tuisyen , then g makan jap , yang neyh aku blanje k , tapi ibu bg duit , hee , dye buka cite , someone said that senang je kalau nak exam kalau tak stdy , bace surah al-fatihah 7 kali , tulis gune tangan basmallah kat kertas exam tu 11 kali , selawat byk2 , then tawakal , dye ckp dye buat , and what happen ? sume yang dye bace and dye hafal kuar , yang tak bace and tak hafal sume tak kuat , dye ckp , tak tau la btol ke tak , hahaha , tak penah cube , ngee . 6t masuk sem baru kite cube , hee , insyaallah .

skang neyh tengah target nak skor sume subject sem depan , especially INVESTMENT , tunggu tau , i datang kat u , i belai2 , i pelok2 , i kiss2 , oopppssss terlebey suda , hahahaha .

MY WORD TO U MY DEAR INVESTMENT SUBJECT , I WILL GRAB U , NEVER SAY NEVER , LIKE THIS

                                                                
                                                        l    l
                                                        l    l
                                                      _l    l_
                                                      \       /
                                                       \     /
                                                        \   /
                                                         \ /
                                                          l                   
                                                               

Tuesday, May 17, 2011

alasan seorang anak , hidupku tanpa mama





Empat tahun yang lalu, satu kemalangan memisahkan aku dengan isteri yang amat ku kasihi. Seringkali muncul dalam fikiranku; apa yang isteriku rasai sekarang?

Dia pasti terlalu sedih kerana meninggalkan seorang suami yang sebenarnya tak mampu menjaga rumah dan memelihara seorang anak lelaki kerana itu jugalah perkara yang sedang membedal emosi ku masa kini.

Aku rasa aku gagal memenuhi keperluan fizikal mahu pun keperluan emosi anak lelaki ku, dan yang ironiknya, aku gagal bertindak sebagai ayah dam mama kepada anak ku.

Suatu hari aku menerima panggilan kecemasan untuk datang ke tempat kerja. Ia masih terlalu awal. Lalu aku meninggalkan anak ku di rumah sementara dia masih tidur.. Aku cuma sempat memasak telur buat anak ku.

Berharap apabila dia bangun nanti dia boleh menanak nasi sebab fikir ku beras masih ada. Selepas memaklumkan anak, aku terus bergegas ke pejabat. Sebagai seorang yang mempunyai dua kewajipan, aku sering merasa kepenatan di tempat kerja, demikian juga apabila aku berada di rumah.

Selepas sehari suntuk, aku balik ke rumah, lemas dan kehilangan tenaga seluruhnya. Selepas memeluk dan mencium anak ku seadanya, aku terus ke kamar tidur tanpa mengambil apa-apa sebagai pengalas perut untuk makan malam.

Mengharapkan tidur nenyak yang diimpikan, aku terus melompat ke atas katil.

Sejurus kemudian segala yang aku rasakan dan dengar ialah kemeruk mangkuk porselin yang pecah dan cecair yang masih hangat.Sepantas kilat aku membuka selimut dan di sanalah punca segala masalah tersebut mangkuk yang sudah pecah dengan mee segera yang mengotorkan cadar dan selimut!

Adakah aku gila! Aku hilang sabar lalu mencapai penyangkut baju, dan tanpa berfikir panjang, aku terus menghukum anak lelaki ku yang masih bermain dengan patung-patung permainannya.

Semestinya dia menangis tetapi dia tidak memohon belas kasihan, kecuali hanya kata-kata penjelasan yang cukup pendek, ringkas, dan sayu. Masih dengan esekan tangis anak ku bersuara, “Ayah, saya lapar dan tidak ada lagi beras untuk dimasak.

Ayah belum balik lagi, saya mahu masak mee segera. Tetapi saya masih ingat pesan ayah agar jangan menyentuh atau menghidupkan dapur gas jika tidak ada orang dewasa, lalu saya gunakan pemanas air mandian dari bilik mandi untuk memasak mee segera itu.

Satu untuk ayah dan satu untuk saya. Saya takut mee itu menjadi sejuk lalu meletakkannya di bawah selimut supaya ia kekal hangat. Tapi saya terlupa untuk mengingatkan ayah sebab saya
asyik bermain dengan alat permainan saya “maafkan saya ayah”

Untuk seketika, air mata mula membasahi pipi ini tapi aku tidak mahu anak ku melihat ayahnya menangis lalu aku terus beredar ke kamar mandi dan menangis sepuasnya sementara curahan
air paip meninggalamkan tangisan ku itu.

Selepas itu aku mendapatkan anak ku, memeluknya seerat mungkin dan merawat luka kesan penyangkut baju.

Kekotoran yang ada di atas katil aku bersihkan. Menjelang tangah malam selepas semuanya beres, aku melewati kamar tidur anak ku. Dia masih belum tidur lagi.

Aku melihat dia menangis. Menangis bukan kerana kesakitan kesan dari hukuman ku sebentar tadi tetapi aku melihat dia menatap foto mamanya yang dikasihi.

Setahun kemudian selepas kejadian tersebut, saya berusaha sedaya yang boleh untuk memberi kasih dan sayang dari ayah dan juga mama, dan memenuhi keperluan-keperluan anakku.

Dia kini sudah berumur tujuh tahun, dan tidak lama lagi dia akan tamat persekolahannya di peringkat tadika. Mujur dia dapat menyesuaikan diri tanpa mama dan dia bertumbuh lebih gembira berbanding hari-hari yang sudah.

Tidak berapa lama dahulu, sekali lagi aku mendenda anak lelaki ku, kali ini lebih teruk lagi. Guru tadikanya menghubungi aku mengenai ketidakhadirannya ke sekolah.

Hari itu aku balik lebih awal dari kerja, mengharapkan penjelasan dari anak ku. Aku mencarinya di sekitar rumah tetapi tidak ku jumpai. Akhirnya aku menemuinya di belakang kedai alat tulis, gembira dan sedang bermain permainan komputer.

Dengan kemarahan yang membara, aku membawa anak ku pulang. Untuk tujuan mengajar, aku merotan anak ku. Dia tidak pun melawan kecuali dengan satu kalimat yang memilukan, “Maafkan saya ayah”.

Selepas mendengar bukti-bukti, saya menyedari bahawa sekolahnya menganjurkan `Talent Show’ dan semua ibu pelajar dijemput. Itulah sebabnya pada hari itu anak ku ponteng sekolah kerana dia tidak ada lagi mama untuk bersama-sama ke majlis tersebut.

Beberapa hari selepas aku merotan, anak ku balik dan memberitahu ku bahawa di sudah belajar menulis dan membaca. Sejak hari itu dia tidak lekang dari kamar tidurnya dengan alasan mahu belajar dan berlatih menulis.
Kalaulah isteri ku masih ada ketika ini, saya pasti dia amat bangga dengan anak kami kerana dia membanggakan aku juga!

Masa berlalu begitu cepat sekali, tahun berganti tahun. Untuk kesekian kalinya anak ku buat hal lagi.

Semantara aku berkemas-kemas untuk mengakhiri kerja-kerjaku di pejabat pada hari itu, panggilan dari pejabat pos mencela kesibukanku. Pegawai pos agak kasar pada ketika itu,mungkin dia agak sibuk. Dia menyatakan anakku cuba mengirim beberapa pucuk surat tanpa alamat.

Aku sudah berjanji untuk tidak menghukum anakku lagi. Namun aku benar-benar hilang sabar.Ada saja masalah yang anakku timbulkan.. Kalau bukan di rumah, di sekolah, atau di pejabat pos.

Aku hilang sabar.

Dalam benak aku berfikir bahawa anak ini tidak boleh dikawal lagi. Dia perlukan pengajaran, dan itulah yang aku lakukan. Sekali lagi anakku berkata dengan sayu, “maafkan saya ayah” dan tidak ada alasan lain yang dia cuba jelaskan. Saya begitu marah dan mendorong dia ke tepi lalu aku terus ke pejabat pos mengambil surat-surat tanpa alamat tersebut dan kembali ke rumah dengan segera.

Dalam kemarahan, aku inginkan alasan dari mulut anakku sendiri. Sesuatu yang tidak pernah aku fikirkan, “surat-surat itu khas untuk mama”, dia bersuara pilu masih dalam tangisan. Mendengar itu aku tak dapat menahan emosi.

Di mata ini mula muncul kaca-kaca jernih. Aku cuba mengawal perasaan dan terus menyoalnya, “tapi kenapa kamu mengirim terlalu banyak surat dalam satu masa?”

Kemudian anakku menjawab, “Sebenarnya, saya sudah menulis surat-surat untuk mama ini sudah sekian lama, tetapi setiap kali saya tiba di peti pos, petinya sangat tinggi bagi saya, dan saya tak dapat memasukan surat-surat itu ke dalam peti surat, tetapi baru-baru ini saya sekali lagi ke peti pos, dan alangkah gembiranya saya kerana saya sudah boleh mencapai peti pos tersebut lalu saya masukkan semua surat-surat yang telah saya tulis itu sekali gus”

Mendengar ini, saya hilang, lenyap, dan entah apa-apa lagi. Hilang akal dan tidak tahu apa perlu dilakukan, apa nak kata. Kemudian aku memberitahu anakku, “nak, mama sudah tidak ada lagi tetapi percayalah satu hari nanti dia akan kita temui lagi”.

Selepas mendengar penjelasan yang pendek itu, anakku tenang tetapi gembira, dan tidak lama kemudia ia tertidur.

Saya membawa surat-surat itu keluar dan mula membacanya satu per satu, dan salah satu surat itu benar-benar menyentuh kalbu ku.

“Mama yang amat dikasihi, Saya amat merindui mama! Hari ini sekolah saya menganjurkan `Talent Show’, dan pihak sekolah menjemput semua ibu-ibu untuk menyaksikan pertunjukan itu tetapi malangnya mama tiada, sebab itu saya tidak menyertai sebarang acara.

Saya tidak maklumkan semua ini kepada ayah kerana saya risau ayah akan merindui mu dan menangis sekali lagi. Untuk mehilangkan kesedihan, saya pergi bermain permainan komputer di salah sebuah kedai komputer. Hari itu ayah mencari saya di mana-mana.

Ayah agak marah. Dia menengking dan memukul saya, tetapi saya tidak maklumkan kepadanya alasan sebenar.

Mama, setiap hari saya melihat ayah merindui mu dan setiap kali ayah teringatkan mu , dia begitu sedih namun dia berselindung dan menangis di biliknya. Saya fikir kami berdua amat merindui mu.

Tetapi mama, saya sudah mula melupai wajah mu. Mama, bolehkah mama muncul dalam mimpi saya agar saya dapat mengingati wajah mama?

Saya pernah dengar apabila kita mendakap gambar seseorang yang dirindui, dia akan muncul dalam mimpi, tetapi kenapa tidak mama?”
Selepas membaca surat itu, aku tak dapat menahan tangisan, sebab aku sedar aku tidak akan dan tidak pernah akan dapat memperbaiki jurang yang sepatutnya isteri aku dapat perbaiki.

Sunday, May 15, 2011

waktu terluang bersama adik bongsu

sudah pun menjadi header untuk blog aku

baru siap edit tros post

tgk , tangkap gambar abang dye

combination of photos

berlatih untuk dapat pose yang menarik :)

penawar tension part 2

with my classic "DSLR" hahaha


model fujifilm


inilah diriku yang sebenar

zaman aku sekolah menengah , teke yang mane satu






Saturday, May 14, 2011

DURIAN UDANG MERAH

g
trio durian siam

saya tak hisap rokok

everyone has their own sign

raja durian

Wednesday, May 11, 2011

YA ALLAH , SELAMATKANLAH AGAMAMU DAN NEGARAKU MALAYSIA

Oleh DEBRA CHONG

KUALA LUMPUR, 10 Mei — Perlembagaan Persekutuan tidak pernah menggariskan bahawa Islam adalah “agama rasmi” negara, kata peguam Syahredzan Johan ketika kontroversi tercetus ekoran laporan Utusan Malaysia Sabtu lalu bahawa pengikut Kristian mahu menjadikan Kristian sebagai agama rasmi.
Akhbar milik Umno itu dan beberapa kumpulan Melayu-Muslim termasuk pemimpin-pemimpin Umno sendiri menekankan pandangan bahawa undang-undang tertinggi negara mengisytiharkan Islam sebagai agama “rasmi” dan hanya Muslim boleh menjadi perdana menteri.

Syahredzan, ketua jawatankuasa perlembagaan Majlis Peguam berkata, tafsiran undang-undang oleh Utusan Malaysia adalah salah dan mengingatkan bahawa langkah akhbar harian itu sebagai “tanggapan salah yang bahaya”, yang boleh membawa negara ke arah rusuhan agama dan sosial.

“Dari segi Perlembagaan Persekutuan, hanya ada satu agama bagi persekutuan, tetapi bukan rasmi atau tidak rasmi."

“Perlembagaan sangat jelas dalam hal ini. Islam bukan agama rasmi,” kata beliau kepada The Malaysian Insider ketika dihubungi semalam.
Beliau merujuk kepada Artikel 3 yang menyebut bahawa “agama Islam ialah agama bagi Persekutuan; tetapi agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai Persekutuan di mana-mana bahagian Persekutuan” dan menekankan bahawa perkataan “rasmi” tidak pernah disebutkan di mana-mana bahagian.

Syahredzan berkata, seksyen dalam Perlembagaan mesti ditafsir bersama Artikel 11, di mana setiap orang ada hak untuk mengamalkan agama masing-masing dan tertakluk kepada Klausa (4) yang mana berkaitan dengan Islam - untuk menyebarluaskannya.

“Kita kena faham terminologi yang betul untuk digunakan apabila kita bercakap apa sahaja berkaitan dengan Perlembagaan Persekutuan,” kata beliau.
Beliau menambah, “setiap orang, daripada kalangan menteri sehinggalah NGO, malah sehingga blogger mengatakan macam-macam, yang menunjukkan mereka tidak tahu apa yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan.”

Katanya, dengan memasukkan perkataan-perkataan ke atas Perlembagaan, blogger, menteri dan surat khabar membaca perkara-perkara yang tiada dan meminda undang-undang.
“Dan, ia bercanggah dengan Perlembagaan,” kata peguam itu.

Syahredzan berkata, rakyat biasa boleh dimaafkan kerana tidak biasa dengan undang-undang, tetapi menteri dan peguam-peguam tidak boleh dimaafkan kerana ia bukan sahaja tugas mereka, tetapi tanggungjawab mereka.

Syahredzan berkata, beliau membangkitkan perkara ini sebab tiada pihak yang berbuat demikian.
“Ia perkara yang sangat bahaya dan ia dipermainkan dan disebabkan itu, ia menjadi lebih daripada isu perlembagaan semata-mata, ia menjadi momok... ia menjadi isu agama dan isu sosial dan isu politik dan satu masalah.

“(Perlu ada) seseorang bangun dan mengatakan mengenai perkara ini,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.

Dengan melihat kepada badan-badan pelobi Melayu sayap kanan yang tidak gembira dengan isu semasa ini, Syahredzan menambah, beliau tidak pasti sama kempen mereka adalah sesuatu yang akibat terdesak atau dijalankan disebabkan kedangkalan mereka.

Oleh itu kata Syahredzan, Putrajaya mesti menerajui usaha untuk membetulkan salah tanggapan ini bagi mengelakkan malapetaka.

“Sesuatu perlu dilakukan, kerajaan mesti menyatakan dengan jelas apa yang ada dan apa yang tiada dalam Perlembagaan,” katanya.


P/S : kalau tak paham jugak bace balik please , kite perlu tahu ape yang terjadi di dalam negara kite , KALAU PERLU BANGKANG KITE BANGKANG , kalau perlu sokong kite sokong .

agama ISLAM telah menjadi permainan oleh orang yang tak bertanggungjawab melalui undang2 dan media massa .

takbir ALLAHUAKBAR ALLAHUAKBAR ALLAHUAKBAR !

Tuesday, May 10, 2011

matluthfi atau anwarhadi




yang mane satu terbaik ? boley buat pilihan tak ? okey honestly , aku rase masing2 ade karakter masing-masing , kite tak boley nak choose yang mane satu antare mereke adalah yang terbaik , kalau tye la korang-korang sume neyh an , mesti ade pendapat yang lain-lain , senang kalau nak ckp , ade diantarenyer yang pilih matluthfi dan ade yang pilih anwar hadi , tapi kalau aku la kan , aku pilih matluthfi sebab , hahaha ade kat bawah :

MATLUHFI :
yang pertame , aku nampak dalam perwatakan dye byk sense of humor , perasan tak ? perasankan .

yang kedue , dye neyh jenis sempoi , paling sempoi skali mase yang video name pun sampah i think . yang ayat dye , :
tapi bayangkanlah orang yang membongkokkan dirinya mengambil serpihan sampah itu adalah ibu kamu , " tapi mak aku dah takda " ,
mungkin bapa kamu ?
lokap .
hahahaha nampakkan kat situ , sempoi giler .

yang ketige , dye punyer video neyh kirenye macam ade jalan cerite an , bukan semua macam ckp straight je.

 okey kali neyh entri untuk matluthfi sahaja , untuk peminat anwarhadi , tgu post yag lagi satu ea , tapi tak tau bile , nice .


video

Sunday, May 8, 2011

my beloved MOM , MARDIAH bt NORDIN & ZAHARAH bt ALI ...

M : mom you are precious like PANDORA jewels
O : over the years , your LOVE scent like estee lauder fragrances
T : tears and sweats are cherished like AKOJAYA crystal
H : hug when your son , me in trouble with your body's heat
E : encourage that u give me to make sure i've spirit to live
R : rhythm to create my life more glitter and cheerful 

LOVE YOU MOTHERS
mardiah bt nordin
my true mother , that give birth to me

zaharah bt ali
my nanny , that take care of me and keep an eye on me since i was a baby 


teka lirik dalam hatiku minggu 1 part 1

oke oke , game dye neyh senang je , aku bg hint satu or berbaris-baris ayat lagu then u'll teke ea , tajuk lagu dan sambungkan mengikut kreativiti masing2 , betol atau salah sume atas dasar perikemanusiaan diriku , atau pun mungkin boley jadi tiada yang betol dan tiada yang salah , lagu2  pilihan adalah bukan sahaja lagu2 terbaru tetapi jugak lagu2 lama yang mampu mengungkit kenangan lama , so , pemilihan pemenang berdasarkan ketepatan dan kreativiti masing2 , terbuka kepade yang foollow blog aku sahaja (*hahahaha) , so mari kita mulakan :

TAJUK : ?
Maafkan jika memang kini harus kutinggalkan dirimu
Karena hatiku slalu kau lukai
Tak ada lagi yang bisa ku lakukan tanpamu
Ku hanya bisa mengatakan apa yg kurasa

hint 
penyanyi : comel kot , hahaha 
mood lagu : 


dalam mihrab cinta



demi cinta ku pergi
tinggalkanmu relakanmu
untuk cinta tak pernah
ku sesali saat ini
ku alami ku lewati
suatu saat ku kan kembali
sungguh sebelum aku mati
dalam mihrab cinta ku berdoa semoga
suatu hari kau kan mengerti
siapa yang paling mencintai
dalam mihrab cinta ku berdoa padaNya
karena cinta ku ikhlaskan
segalanya kepadanya
untuk cinta tak pernah
ku sesali saat ini
ku alami ku lewati
suatu saat ku kan kembali
sungguh sebelum aku mati
dalam mihrab cinta ku berdoa semoga
suatu hari kau kan mengerti
siapa yang paling mencintai
dalam mihrab cinta ku berdoa padaNya semoga semoga 

Friday, May 6, 2011

ya allah


mengapakah hatiku tidak tenteram malam ini ya allah ,
berdebar2 tanpa henti ,
adakah kerana terlalu mengenang peristiwa lalu ya allah ,
aku tahu hanya padamu aku mengadu ya allah ,
tiada tempat untuk aku mengadu masalah ku selain kau ya allah ,
pulihkan semangat ku ya allah ,
lupakanlah aku terhadap masa silam ku ya allah ,
berikanlah ku petunjuk yang sempurna ya allah ,
kerana hanya padamu ku serahkan segalanya ,
cinta ku selembut sutera ,
menjadi saksi kasih ku pada mu ya allah ,
tiada dua hanyalah satu , kau yang ku cintai ,
walaupun beribu bintang di langit menghilang ,
tetap ku abdikan diri ini hanya pada mu ya allah ,
sesungguhnya kasih mu yang kekal abadi ,
tiada ganti , tidak ditandingi ,
dan aku bersumpah kepada mu ya allah ,
akan aku simpan segala kenangan silam dalam hati ini .
hanya kau dan aku sahaja yang mengetahui ,

BERTAPA BERDEBARNYA HATI INI .

Wednesday, May 4, 2011

surat ?

Boy: What you will do if I die?
Girl Naughtily Said: I'll be happy !
Next day She got news that Boy died He left a letter for her- "I can do anything to Make you Happy"
like if u love sumone truly and dont want to lose that person .

padah facebook

Setelah sekian lama di perantauan akhirnya Rahmat pulang ke kampung untuk berjumpa dengan neneknya.

Nenek : "Rahmat, nenek sudah tidak kuat lagi, nenek minta kamu sambung mengusahakan kebun nenek..."
Rahmat : "Jangan cakap macam tu, nek..." (dalam hati, tak sia-sia aku balik kampung... dapat pulak harta pusaka nenek).
Nenek : "Segala isi perkebunan, ternakan, villa, traktor untuk kamu. Tolong jaga baik-baik, jangan lupa disiram tiap hari tanaman nenek."
Rahmat : "Baik nek, nenek jangan bimbang tentang hal itu... Tapi dimana kebun nenek? Rahmat tidak pernah tahu?"
Nenek : "Di Facebook nenek, FARMVILLE, nanti nenek bagi tau passwordnya."
RaHmat : ?????????????????

lawak atau menghine ?

KISAH PADERI & GEMBALA KAMBING


Kejadian berlaku di sebuah negara yang tidak dapat dipastikan namanya. Masyarakat dalam negara itu hidup dalam keadaan yang aman dan damai. Rata-rata penduduknya adalah yang menganut agama Islam.

Suatu hari datang seorang cendekiawan kristian, yang ingin menguji keagungan dan kebenaran Tuhan yang disembah. Cendekiawan itu berjumpa dengan raja negara tersebut dan meminta kebenaran untuk berdebat dengan penduduk-penduduk di negara itu.

Pertaruhan yang telah ditetapkan oleh cendekiawan itu adalah, jika dia dikalahkan, dia beserta seluruh ahli keluarganya akan memeluk Islam. Sebaliknya jika dia menang, raja hendaklah memberi dia kekayaan dan kebenaran menyebarkan agamanya di situ. Dan syarat terpenting perbahasan ialah menggunakan bahasa isyarat. Kemudian raja pun bertitah mengumumkan pertandingan tersebut kepada rakyat dan barangsiapa yang kalah, dia akan dikenakan hukuman yang berat.

Setelah hampir waktunya, muncullah seorang pengembala kambing Islam yang ingin membela agamanya. Dengan berat hati,raja membenarkan kerana tiada siapa lagi yang berani menyahut cabaran itu. Pada hari pertandingan, rakyat berkumpul di padang yang luas dan gembala kambing didudukkan bertentangan dengan cendekiawan kristian.

Bermulalah soalan, cendekiawan menunjukkan satu jari kepada hadirin. Gembala kambing pula menunjukkan dua jarinya pada hadirin. Dan jawapannya betul!

Cendekiawan menunjukkan dua jari pula dan gembala kambing menunjukkan lima jari, jawapannya juga betul.

Kemudian, cendekiawan menunjukkan lima jari, gembala kambing menunjukkan enam jari. Betul juga! Raja mula berfikir, hebat juga gembala kambing ini.

Cendekiawan yang tidak berpuas hati, membuat bulatan pada hadirin dengan tangannya, kemudian gembala kambing menunjukkan penumbuk tangannya. Betul lagi...

Lalu cendekiawan tersenyum puas hati. Cendekiawan mengeluarkan pedang dan halakan ke langit. Gembala kambing pula mengeluarkan pisau kontotnya, lalu dijunamkan ke bumi. Betul! Lalu cendekiawan menepuk tangan.

Cendekiawan kemudiannya menunjukkan seekor ayam ditangan dan gembala kambing menunjukkan telur ayam ditangan. Betul...

Maka tamatlah sesi perdebatan. Raja amat berpuas hati dengan kepandaian gembala kambing. Cendekiawan itu mengadap raja, untuk menunaikan janjinya. Raja bertanyakan soalan dan jawapan perdebatan antara cendekiawan dan gembala kambing. Cendekiawan pun mula bercerita...

"Sungguh hamba akui kebesaran Tuhan, sehingga rakyat tuanku dapat menjawab dengan baik sekali. Sebenarnya soalan hamba, tunjuk satu jari bermakna adakah kalimah syahadah cuma yang pertama sahaja? (Asyhaduallah ilaha illallah...) Jawapan yang diberikan gembala kambing, dua jari.Jawapannya betul kerana sambungannya, (wa asyhaduan namuhammadarrasullullah)"

"Hamba tunjukkan dua jari, bermakna adakah rukun islam ada dua? Gembala kambing memberi jawapan, lima. Betullah... Bila hamba tunjukkan lima jari,maksudnya adakah islam setakat itu sahaja? Jawapan yang diberikan enam jari, sebab rukun iman ada enam"
"Bulatan pula bermakna siapa yang jadikan bumi? Gembala kambing |menjawab penumbuk, betullah sebab Allah yang Maha Berkuasa. Bila hamba |mengeluarkan pedang dan menunjuk ke langit, gembala kambing mengeluarkan pisau kontotnya dan menjunamkan ke bumi. Betullah... kerana Allah yang jadikan langit dan bumi."

"Ayam tu sebenarnya soalan bonus... apakah asal usul kejadian ayam itu Jawapannya telur... betullah...Sesungguhnya hamba amat berbesar hati dan akan mendalami islam sepenuhnya, serta menyebarkannya"

Raja tersenyum gembira mendengar soalan dan jawapan tersebut.Kemudiannya gembala kambing dipanggil untuk mengadap Raja, maka diberikan ganjaran yang telah dijanjikan. Dan bertanyalah Raja akan rahsia gembala kambing tersebut, adakah soalan itu dah bocor? Gembala kambing pun bercerita...

"Hamba sungguh tak puas hati betul dengan orang Kristian yang sombong itu.Dia tunjuk satu jari, maknanya dia nak kambing hamba satu. Jadi hamba menjawab, dua pun hamba boleh bagi. Dia tunjuk dua maknanya dia nak lagi dua pulak! Nak empat la maksudnya. Dan hamba jawab lima pun boleh.Kemudian dia tunjuk lima, maknanya takkan lima jea...? Oklah hamba boleh bagi enam pada dia."

"Lepas tu dia tunjuk bulatan, maknanya dia nak semua kambing hamba.Hamba pun tunjuklah penumbuk. Pas tu dia keluarkan pedang, wah wah... dia ingat orang kaya je ada pedang. Hamba pun tunjuk pisau kontot hamba.Sekurang-kurangnya hamba ada juga. Kemudian dia tunjuk ayam pulak!Amboi... mentang-mentanglah dia kaya, selalu makan ayam... Hamba pun mampu... walaupun hanya telur ayam. Tapi patik tetap bersyukur, kerana dia dah sedar dan nak peluk islam, sekurang-kurangnya dia takkan sombong dan bongkak lagi..."

Tergelak besar Raja mendengar penjelasan gembala kambing tersebut. Sungguh besar keagungan Tuhan... walau dengan cara apa sekalipun islam dicabar dan dihina, Islam akan tetap terbela.

pabila syaitan dot dot dot

Kongsi2.. jgn simpan sorang2 sbb dengar cakap setan

1)Ketika anda membawa Al-Quran, respon syaitan ialah biasa-biasa saja…tengok je..

2)Ketika anda membukanya, syaitan mulai curiga.

3)Ketika anda membacanya, dia resah dan gelisah.

4)Ketika anda memahaminya, dia mula terkejang-kejang

5)Ketika anda mengamalkan Al-Quran dlm kehidupan setiap hari. Dia stroke. …………

Teruskan membaca Al-Quran & mengamalkannya agar syaitan terus stroke . Ketika anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya. Syaitan kata “jgn SEBARKAN, kerana ia tidak penting langsung !” SEBAR2KAN LAH~~ Jangan dengar bisikan syaitan.

10 Wasiat Imam Syafie...

Sebelum Imam Syafie pulang ke rahmatullah, beliau sempat berwasiat kepada para muridnya dan umat islam seluruhnya.Berikut ialah kandungan wasiat tersebut:

"Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan sepuluh perkara."

PERTAMA: HAK KEPADA DIRI.
Iaitu: Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.

KEDUA: HAK KEPADA MALAIKAT MAUT
Iaitu: Mengqadhakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang kita zalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah.

KETIGA : HAK KEPADA KUBUR
Iaitu : Membuang tabiat suka menabur fitnah, membuang tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajjud dan membantu orang yang
dizalimi.

KEEMPAT: HAK KEPADA MUNKAR DAN NAKIR
Iaitu : Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.

KELIMA : HAK KEPADA MIZAN (NERACA TIMBANGAN AMAL PADA HARI KIAMAT)
Iaitu : Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menanggung kesusahan.

KEENAM : HAK KEPADA SIRAT (TITIAN YANG MERENTANGI NERAKA PADA HARI
AKHIRAT)
Iaitu : Membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah.

KETUJUH : HAK KEPADA MALIK (PENJAGA NERAKA)
Iaitu : Menangis lantaran takutkan Allah SWT, berbuat baik kepada ibu bapa bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan memperelok akhlak.

KELAPAN : HAK KEPADA RIDHWAN (MALAIKAT PENJAGA SYURGA)
Iaitu : Berasa redha dengan Qadha' Allah, bersabar menerima bala,bersyukur ke atas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan
maksiat.

KESEMBILAN : HAK KEPADA NABI SAW
Iaitu : Berselawat ke atas baginda, berpegang dengan syariat, bergantung kepada as-Sunnah (Hadith), menyayangi para sahabat, dan
bersaing dalam mencari keredhaan Allah.

KESEPULUH : HAK KEPADA ALLAH SWT
Iaitu : Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.


nampak tak hak yang pertame tu untuk sape ? untuk diri kite an , so bg orang2 yang agak tidak mementingkan diri sendiri tu , sile lah pentingkan diri anda sebelom orang lain , tapi kene ingat jugak , jgn sampai terlupe orang sekeliling , sebab dalam hak kite tu ade hak orang lain , insyaallah kite boley bahagikan hak tu dgn same rate , n hak untuk kite ke akhirat jgnlah sesekali lupe , tu la penentu kite untuk berjaye di akhirat kelak , and dunie penting jugak , kerane dunie itu jambatan ke akhirat , so renung2kan dan selamat beramal :)

*Sharing utk semua dari page Ustaz Azhar Idrus

aku akan gile tak lame lagi

please la , masalah tolong jgn datang dekat , yang da ade pun da byk da , yang agak2 baru nak datang tu g la main jauh2 , sini da penuh ea , STRESS EXAM pun tak abes lagi neyh , LIFE PROBLEM lagi , kalau nak tulis sume masalah tu tak cukup satu post and tak larat nak taip .


SO , PERINGATAN PENTING KEPADE SUME MASALAH , SILE MAIN JAUH-JAUH , SAYE DA TAK LARAT !

Monday, May 2, 2011

WANITA

MARDIAH NORDIN . most beautiful mom in the world .

preity zinta , kareena kapoor , angelina jolie , sarah raisudin ?

Wanita sinonim dengan kecantikan. Istilah "cermin" dalam bahasa Arab dekat sangat dengan wanita – kerana cermin itu dekat pula dengan kecantikan. Bercermin untuk kelihatan cantik. Ke mana-mana wanita pergi, cermin ada di sisi.Bagi yang tidak cantik bagaimana? Mereka bukan wanita?
Tunggu dulu, setiap yang Allah cipta pasti indah kerana Allah itu Maha Indah dan suka pada keindahan. Tuhan tidak mencipta manusia hodoh, Tuhan hanya mencipta manusia dengan kecantikan berbeza. Jadi, ingat itu... setiap wanita berhak untuk cantik!
Soalnya, di manakah letaknya kecantikan sebenar pada seorang wanita? Kalau kita tanyakan kepada para lelaki maka sudah pasti kita akan temui pelbagai jawapan. Ada yang merasakan kecantikan wanitaitu pada wajah, pada bentuk tubuh, pada kebijaksanaan atau pada tingkah lakunya.
Dan pada yang menyatakan kecantikan pada wajah pula terbahagi kepada pelbagai pandangan, ada yang mengatakan kecantikannya terletak pada hidung, pada mata dan sebagainya. Pendekata kecantikan itu bagi anggapan sesetengah orang sangat relatif sifatnya. Lain orang, lain penilaiannya.
Namun sebagai seorang Islam, kita tentulah ada kayu ukur tersendiri untuk menilai kecantikan. Kita tentunya mengukur kecantikan wanita mengikut kayu ukur Islam. Dan tentu sahaja kecantikan yang menjadi penilaian Islam adalah lebih hakiki dan abadi lagi.
Misalnya, kalaulah kecantikan itu hanya terletak pada wajah, wajah itu lambat-laun akan dimakan usia. Itu hanya bersifat sementara. Apabila usia meningkat, kulit akan berkedut tentulah wajah tidak cantik lagi. Jadi tentulah ini bukan ukuran kecantikan yang sejati dan abadi.
Sebagai hamba Allah, kita hendaklah melihat kecantikan selaras dengan penilaian Allah atas keyakinan apa yang dinilai oleh-Nya lebih tepat dan betul. Apakah kecantikan yang dimaksudkan itu? Kecantikan yang dimaksudkan ialah kecantikan budi pekerti ataupun akhlak. Itulah misi utama kedatangan Rasulullah SAW – untuk menyempurnakan akhlak manusia.
Kecantikan akhlak jika ada pada seseorang, lebih kekal. Inilah kecantikan yang hakiki mengikut penilaian Allah. Hancur badan dikandung tanah, budi baik di kenang juga.  Kecantikan akhlak ini juga adalah satu yang lebih abadi. Kata pepatah lagi, hutang budi dibawa mati. Malah akhlak yang baik juga sangat disukai oleh hati manusia. Contohnya, kalaulah ada orang yang wajahnya sahaja cantik tetapi akhlaknya buruk, pasti dia akan dibenci.
Ya, mata menilai kecantikan pada rupa. Akal menilai pada fikiran. Nafsu menilai pada bentuk tubuh. Tetapi hati tentulah pada akhlak dan budi. Kecantikan akhlak ini diterima oleh semua orang. Katalah orang jujur, siapapun suka. Semua orang sepakat menyayangi orang yang jujur itu disukai. Sedangkan jika menurut ukuran rupa, penilaian manusia tetap tidak sama. Sebab itu ada pepatah yang mengatakan, 'beauty in the eye of beholder'.
Rasulullah saw juga telah pernah menegaskan, sebaik-baik perhiasan adalah wanita yang solehah. Wanita solehah ialah perhiasan rumah-tangga, perhiasan masyarakat dan perhiasan negara. Jika ada ibu yang solehah, anak-anaknya tentu mendapat manfaat. Mereka akan terdidik dengan baik.
Jika ada isteri yang solehah, suami pun akan mendapat manfaat. Para isteri ini akan memudahkan urusan rumah-tangga, menjalinkan hubungan keluargha dengan penuh kasih-sayang dan lain-lain. Tuturkatanya baik, tingkah lakunya baik, senyumannya menawan dan segala-galanya indah... mereka bayangan bidadari syurga di dunia ini.
Kenapa banyak wanita yang memiliki kecantikan tetapi musnah hidupnya? Ada ungkapan yang berbunyi, kemusnahan akan menimpa bilawanita mula merasai dirinya cantik dan mempamirkan kecantikan. Sejauhmana benarnya, wallahua'lam. Tetapi apa yang pasti, menurut Islam jika kecantikan tidak disertai iman yang kuat, maka pemiliknya akan hilang kawalan diri. Akibatnya ramai wanita cantik diperdayakan oleh syaitan untuk menggoda manusia melakukan kemungkaran. Lihatlah di sekeliling kita. Kata orang, bunga yang cantik jarang yang harum! Ini sudah menjadi sesuatu yang lumrah.
Tanpa iman, kecantikan akan dipergunakan ke arah kejahatan dan kemaksiatan, yang akhirnya akan memusnahkan diri pemiliknya dan orang lain. Cuba kita lihat apa yang terjadi kepada bintang filem barat (di sinipun apa kurangnya), ada yang memporak-perandakan negara, rumah-tangga dan berakhir dengan sakit jiwa dan bunuh diri.
Cantik tidak salah, tetapi salah menggunakan kecantikkan itulah yang salah. Kata orang, wanita yang cantik jarang berakhlak. Umpama bunga yang cantik, jarang yang wangi. Tetapi kalau cantik dan berakhlak pula, inilah yang hebat. Umpama cantiknya wanita solehah pada zaman nabi seperti Siti Aishah RA, Atikah binti Zaid dan lain-lain.
Bagaimana mendapat kecantikan sejati? Perlu kita faham kecantikan itu bermula dari dalam ke luar. Bukan sebaliknya. Oleh itu pertama, tanamkan di dalam hati kita iman yang benar-benar kuat berdasarkan ilmu yang tepat dan penghayatan yang tinggi. Iman itu keyakinan, kasih sayang, kemaafan, sangka baik dan reda. Rasa-rasa ini buktikanlah dengan perbuatan yang baik. Bila hati baik, wajah akan sentiasa cantik.
Jadi perkara kedua ialah susulilah iman itu dengan perbuatan yang baik. Ertinya, kita atur kehidupan mengikut syariat atau peraturan Tuhan. Dan apabila iman ditanam, syariat ditegakkan, akan berbuahlah akhlak yang mulia. Wajah, perilaku dan peribadi kita akan nampak cantik sekali. Inilah yang dikatakan kecantikan yang hakiki. Biar buruk rupa, jangan buruk perangai. Apa gunanya mulut yang cantik kalau kita gunakan untuk mengumpat?
Ya, kecantikan akhlak... boleh dimiliki oleh sesiapa sahaja, oleh yang rupawan mahupun yang hodoh. Itu bukti keadilan Allah yang mencipta wanita dengan berbagai wajah dan rupa... tapi peluangnya untuk "cantik" tetap serupa!

dipetik dari ARTIKEL ilovislam.com

Sunday, May 1, 2011

my little journey

mood : LALA

ggggrrrrr , tiket2 dimanakah kau ? tula , sape suh tak beli awal2 , kan da abes da .
selepas itu , bermulelah pengembaraanku ke negeri orang .

kejadiannyer bermule apabila habisnyer exam LAW , alhamdulillah dapat jawab , kalau tak , repeat lagi la kot next sem , tapi bukan exam yang nak aku ceritakan , aku nak cerite tentang pengalaman ku merantau ke negeri orang iaitu dari PERAK , ke NEGERI SEMBILAN , ke KUALA LUMPUR , dan akan tiba PAHANG .

sebenarnyer bukan aku tanak balik pahang tros , tapi saje nak merantau sket , hee , padahal tiket nak g temerloh da abes , ngee . so , aku amek la tiker bus g seremban kol 11.30 pm , aku beli tiket dengan aiman , berhujan kami nak g beli tiket , lebat giler , macam kat bawah neyh .


LEBATKAN ? hahaha ...

then dapatla kami tiket bus , so balik jer kami packing barang , simpan sume dalam store , then tibe2 si bebi erni call aku , weh yien da balik an ? da aku kate , then dye tye , nak kuar camne neyh ? nak antarkan tak ? dye tye lagi . aku ckp boley gak kalau nak anta , byk beg nak kene bawak neyh , hee . then lepak la kat saloon dye and makan ngan mama zaza , aina , and meks , hahaha . so , da pukul 11.20 pm , kami pun bertola la dari kedai makan , sesampai disane , kami tgk tade orang pun , pelik2 , da tak macam stesen bus , g tye , bus kol 11.30 pm blom sampai lagikan ? dye ckp lagi 2 minit , tgu punyer tgu tak datang pun pas 2 minit tu , tapi last2 datang jugak ea . ske2 . hee . so naik la bus dari stesen seri iskandar ke medan gopeng , tapi sebelom tu g medan kit dulu isi minyak , punyer la lame , kat medan gopeng pun lame giler , penat menunggu , sabo jela . then naik la bus tu sampai la kat seremban pukul 5.30 am , dalam bus tgk movie jer , kal ho na ho , hindustan beb , meleleh air mate taw. hahaha , then g umah mak angkat aiman , lepak2 then g mkn kat kedai babu , nasi lemak 80 sen bro , mane nak dapat, pergghhh kene lak ngan teh tarik an , fuiyo .

itulah perjalanan ku dari PERAK ke NEGERI SEMBILAN .